Inici / Viure a Sant Quirze / Cultura i lleure / Edificis destacats / Casa de Cultura Vila-Puig

Casa de Cultura Vila-Puig

Casa de Cultura Vila-Puig

L’any 2002, l’Ajuntament va iniciar la rehabilitació de la Casa natal del pintor Joan Vila Puig per poder comptar amb un nou espai dedicat a la cultura.
Aquest equipament va obrir les seves portes el juny de 2005 amb dos objectius: per una banda, fer la divulgació de l’obra pictòrica del pintor quirzetenc des de la casa que el va veure néixer, i per l’altra, oferir a la població un museu de costums de la vida rural del Sant Quirze del segle XIX.

pica porta casa Vila Puig
Breu història de la Casa Vila Puig

Després de la mort de Joan Vila Puig, la casa va ser heretada  pels seus fills, i, el desembre de l’any 1999, va ser adquirida per l’Ajuntament amb el compromís de rehabilitar-la respectant algunes de les estances originals i d'ubicar-hi un equipament cultural.
La façana, amb la porta de fusta,  manté el seu estat original, i hi llueix des de l’any 1945 la placa de bronze  que perpetua l’homenatge que el poble de Sant Quirze dedicà al pintor. Hi trobem també el seu bust, obra de l’escultor Llorenç Cairó bon amic de Vila Puig. Prop d’unes fotografies de la seva època escolar i una altra d’un bon moment de plenitud pintant a la Vall d’Aran, hi ha un bell retrat de la seva esposa posat en el seu cavallet i alguns dels seus paisatges més representatius. S’hi mostra també la taula de treball i la cadira que l’acompanyaren sempre.
 

Habitació de la casa

A l’habitació, hi podem veure la llar de foc mantinguda en l'estat original. Això fa suposar que era en aquesta sala on feia vida la família, perquè, si considerem que el foc ha estat sempre un element aglutinador, des de la sala es podia veure també qui entrava a la casa i a la botiga. Al bell mig del terra de la cambra, hi trobem encara el forat a través del qual, en època de verema, el raïm s’abocava al cup que hi ha al final del celler.


 

La cuina

cuina casa Vila Puig

La cuina es conserva exactament igual que al segle XIX;  cap dels seus elements ha estat modificat ni suprimit: segueixen al seu lloc fogons, aigüera, escorreplats i les boniques rajoles decorades de les parets.

Celler

Un altre dels espais  que manté  el seu estat original és el celler amb les seves bótes. A les parets, ni tan sols recobertes, es poden veure els pilars de totxo que suporten l’estructura de la casa i aguanten la bella volta de maó, en la qual hi ha encara restes de les canyes que serviren per bastir-la. És un lloc agradable, de temperatura constant, fresca a l’estiu i càlida a l’hivern, en el qual s'hi ha col·locat una  taula original de la casa.

El pati

pati exterior Casa Vila Puig

El pati és el lloc emblemàtic de la casa. Quan hi sortim, el primer que trobem, a mà esquerra, és la comuna, que s’ha mantingut en la restauració. Tot seguit, el  forn de coure pa, en el qual encara es pot  veure les cendres de l'última cuita. A pocs metres, hi ha el pou, en què s’endevina aigua a poca fondària.
 

Sales d'exposicions

Sala Exposicions Pintor Vila Puig

El que més ha canviat de la casa han estat les dues plantes, en les quals s'han suprimit totes les habitacions i s'hi ha anivellat el terra per convertir-les en sales d’exposició.
Les plantes primera i segona han estat habilitades com a sales d’exposició.

 

Sales d'exposicions

Un total de 132 m2 permeten instal•lar-hi exposicions itinerants i fer divulgació de les obres d’artistes, ja sigui dels que han tingut la sort de donar-se a conèixer o d’aquells que encara estan treballant per fer-se un lloc reconegut.

X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto