Castellano  |  Contacte

escola-aduls-t.png

Saps d'on prové el nom de l'Escola?

Durant el curs escolar 2004 –2005 i coincidint amb la setmana de l’educació es va portar a terme un taller anomenat: “Busquem un nom”. Com a resultat els alumnes que van participar van donar diverses propostes per posar nom a l’Escola.

 

D’entre totes les propostes finalment es va escollir “l’olivera” com proposta final per les següents raons:

 

L’olivera és un arbre emblemàtic de la cultura mediterrània: apareix en diferents documents històrics des del segle I aC. Les cultures fenícies, assíries, jueves, egípcies, gregues,  i romanes entre d’altres el tenen molt present en diferents manifestacions. La cultura mediterrània esta trenada a aquest arbre que ha estat venerat, cultivat i expandit des dels mateixos temps en que s’originen les seves pròpies cultures. Tradicionalment ha estat un arbre molt vinculat a la pau i prosperitat del poble.

 

Les característiques físiques d’aquesta espècie com son la seva longevitat, frondositat, creixement lent, resistència al vent, a la contaminació, a la caliça, a la sequera i les terres pobres així com  la seva capacitat de regeneració, estan molt relacionades amb el sentit mateix del fet educatiu i de l’Escola d'Adults en particular.


L’olivera té, per totes les qualitats que reuneix, una gran riquesa simbòlica reconeguda des de fa segles, molt relacionada amb el sentit mateix de l’ensenyament, expressions com “arbre sagrat i màgic”, “símbol de la pau i la reconciliació”, “símbol de la fortalesa” “símbol de la fertilitat” per la seva abundància en flors i fruits traspassades a la terra i a les famílies que a ell recorrien, entre d’altres.

 

Es pot considerar un arbre pont de cultura entre orient i occident per la seva simultaneïtat en aparèixer.

 

Valorem una característica molt peculiar i amb ella fem el paral•lelisme educatiu: quan el seu tronc s’esgota, pateix algun accident o malaltia, ressorgeixen nous brots que el permeten sobreviure i d’aquí la seva consideració com a arbre immortal.

La llegenda sobre la fundació d’Atenes (símbol de cultura) està lligada a l’olivera representant els atributs de saviesa i justícia que permetria en aquesta ciutat el desenvolupament de les arts, el cultiu i la pau. La deessa Atenea representa a l’Olivera amb els savis ulls de mussol que representen l’au nocturna que canta sota l’ampar de les oliveres, tant representativa de la població de Sant Quirze.

 

En darrera instància les fulles perennes de l’olivera li atorguen a l’arbre un caràcter lluminós, fresc i brillant que contrasta amb l’aspecte senil del seu tronc i branques, es a dir, combina joventut i senectut característica definitòria d’aquesta escola.

 

D’altra banda és un arbre que com molts d’altres floreix a la primavera, just abans de l’acabament del curs escolar.

 

Per acabar és dona la coincidència que l’escola estaba ubicada al costat de la plaça de “les oliveres” al curs 2004-2005.